Comunicat privind activitatea necanonică a unor preoţi din Moldova în Portugalia


13900547_1115313141896206_1293055059_n

Recent, pe la jumătatea lunii iulie (2016), Portugalia a fost vizitată de doi bravi „preoţi misionari” : Anatolie Gîrbu şi Simeon Cucuietu. Aceştia nu se sfiesc să se laude pe internet că au înfăptuit o bogată activitate „pastoral-misionară”, dar, în legătură cu aceasta, Protopopiatul de Portugalia al Episcopiei de Korsun (din cadrul Patriarhiei Moscovei, de unde sunt şi aceşti preoţi), precizează următoarele: 

  1. Preoţii Anatolie Gîrbu şi Simeon Cucuietu nu au înştiinţat episcopul locul (PS Nestor de Korsun) şi nici pe preoţii locali despre vizita lor, care nu a fost una privată, ci s-a făcut cu scopul săvârşirii unor slujbe. Ideea unei expoziţii de icoane a fost doar un pretext, dar şi aceasta trebuia organizată tot cu binecuvântare, având în vedere că „meşterul popular” Anatolie Gîrbu este şi preot.
  2. Duminică pe 17 iulie, în loc ca aceşti preoţii să meargă la una din bisericile ortodoxe canonice din apropiere (în Lisabona sau Cascais), ei au trimis SMS-uri la mai mulţi credincioşi, pentru a-i invita la nişte slujbe improvizate într-un local din oraşul Mafra. Pentru această abatere, conform canoanelor, preoţii trebuie pedepsiţi cu oprire de slujire!
  3. Aceşti preoţi nu doar că au sfinţit mai multe case (după cum reiese din pozele pe care ei înşişi le-au postat pe internet), ci şi au săvârşit Taina Sfântului Botez. Aceasta încalcă 2 principii canonice deodată: a) faptul că au săvârşit sfinte taine fără ştirea episcopului locului şi, probabil, şi fără ştirea episcopului lor; şi b) Botezul a fost săvârşit acasă şi nu într-o biserică (care să funcţioneze cu binecuvântarea episcopului locului). Pentru ambele încălcări, conform Canoanelor 17 şi mai ales 31 şi 59 de la Sinodul V-VI Ecumenic, aceşti preoţi trebuie caterisiţi!
  4. Preoţii canonici din Portugalia îndeamnă pe toţi credincioşii din această ţară să fie atenţi la preoţii străini care vin şi oferă diferite servicii religioase. Pentru a oficia orice fel de slujbă, aceştia trebuie să aibă aprobarea scrisă a episcopului Nestor de Korsun sau să fie însoţiţi de unul din preoţii care slujesc canonic în Portugalia. Slujbele săvârşite de vreun preot fără binecuvântarea episcopului locului nu sunt valabile! Noi nu suntem împotrivă ca Portugalia să fie vizitată de preoţi buni şi cu experienţă în domeniu pastoral-misionar, care să ţină conferinţe sau predici în bisericile noastre canonice şi să slujească alături de preoţii noştri, dar a sfinţi casele şi a face botezuri pe la casele oamenilor, fără a avea nici o aprobare, este o încălcare flagrantă a canoanelor.
  5. Episcopul de Korsun deja a fost înştiinţat despre această încălcare canonică. Rugăm ca şi ierarhii din Moldova să ia atitudine şi să prevină astfel de incidente pe viitor, care au loc nu doar în Portugalia, ci mai ales în Italia şi în alte ţări din Occident.

 

Protopopiatul de Portugalia al Episcopiei de Korsun
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Scrie un comentariu sau o impresie la acest subiect:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s